Haber

Paslanmaz Çelik Ürünleri

Değerli Basın Mensupları,

Sizleri Yönetim Kurulumuz Adına sevgi ve Saygılarımla Selamlıyorum…

GEEM Derneğimiz hakkında kısa bir bilgi vermek geleceğe yönelik vizyonumuzu paylaşmak isterim.

Öncelikle, GEEM derneğimiz tam 5 yıl önce, 25 Temmuz 2019’da kurulmuştur.

Pandemi etkilerinin yoğun olarak hissedildiği zorlu bir dönemde doğan GEEM; sektörde katma değer yaratmak, katma değerli ve markalı ihracatı geliştirmek, yerel marka değeri oluşturmak, iç ve dış pazarda sektördeki yerimizi sağlamlaştırmak gibi öncelikli hedeflerle yola çıktı.

Bugün ise gururla ifade edebilirim ki, 5 yılın ardından GEEM, 125’ten fazla üyesiyle, büyüyen ve gelişen iş insanları platformu haline gelmiştir.

GEEM Derneği, kurulduğu günden bu yana, Türkiye’nin önde gelen Ev ve Yaşam Eşyası markalarını bir araya getiren ve sektörün gelişimine katkıda bulunan bir çatı örgütü olma misyonuyla hareket etmektedir.

Cam, çini, porselen, seramik, plastik, silikon, metal ve ahşaptan ev, muffak ve banyo eşyaları, ev tekstili, elektrikli küçük ev aletleri, hediyelik eşya, profesyonel ve endüstriyel mutfak ve sofra ekipmanları üreten ve ihraç eden, üretici marka, ticari marka ve perakendeci markalardan oluşan 125’ten fazla üye firmamızla sektörümüzün gücünü temsil ediyoruz.

GEEM olarak temel hedeflerimizden biri, sektörümüzdeki markaların uluslararası alanda rekabet edebilirliklerini artırmaktır.

Bu amaçla, üyelerimize yönelik uluslararası fuarlara katılım ve alım heyetleri düzenleme gibi etkinlikler gerçekleştiriyoruz.

Bu etkinlikler sayesinde, Türk markaları dünya pazarlarında daha geniş bir kitleye ulaşma ve ihracat olanaklarına kavuşma fırsatı buldular.

GEEM olarak gelecek dönemdeki hedeflerimiz arasında Türk ev, mutfak ve yaşam eşyaları sektörünü daha da ileriye taşımak ve küresel pazarda daha güçlü bir konuma gelmesini sağlamak olacak.

Bunun için, üyelerimizin kapasitelerini artırmaya, ihracat olanaklarını genişletmeye ve sektördeki yenilikçi ve katma değerli ürünlerin sayısını artırmaya odaklanacağız.

Birlikte çalışarak, sektörümüzü uluslararası alanda daha güçlü kılacak, Türk markalarının dünya çapında tanınırlığını artıracak ve ülkemize daha fazla katma değer sağlayacağız.

Türkiye’de son dönemde paslanmaz çelik sektöründe hareketli günler yaşanıyor. 31 Aralık 2023 tarihinde paslanmaz çelik ürünleri için gümrük vergisi oranı yeniden %8’den %12’ye yükseltildi. Bu gelişme, mevcut küresel ekonomik koşullarda zaten sıkıntı içerisinde olan sektör için beklenmedik  bir şok etkisi yarattı.

Yüksek gümrük vergisi uygulaması; istihdam oluşturan, ülkemizin dört bir yanında yatırımlar yapmış olan binlerce yerli işletmeyi olumsuz yönde etkilerken, haddelenmiş soğuk paslanmaz çelik üreten yalnızca tek bir firmanın lehine olmuştur. Paslanmaz çelik ürünleri için uygulanan yüksek gümrük vergisi sonucu Türkiye sanayisi ve sanayicisi zarar görmektedir.

Ülkemizin yıllık yaklaşık 650.000 ton/yıl soğuk haddelenmiş paslanmaz çelik tüketimine karşın soğuk haddeleme firması ancak 200.000 ton/yıl gibi ülke ihtiyacını karşılamaktan çok uzak bir kapasiteye sahiptir.

Gümrük vergisine tabi olmayan Avrupa Birliği ve Güney Kore firmaları da daha önce olduğu gibi ürün fiyatlarını vergi artışına paralel olarak arttıracaktır. Dolayısıyla yurt dışına döviz çıkışı farklı boyutlarda ve yüksek miktarlarda devam edecek, bu artıştan en büyük zararı ülkemizin reel sektörü ve ekonomisi görecektir.

  • Sıcak haddelenmiş paslanmaz çelik ithalatımız; 2023 yılında 2022 yılına göre % -57 azalarak 653 milyon USD seviyesinde gerçekleşmiştir.
  • Soğuk haddelenmiş paslanmaz çelik ithalatımız; 2023 yılında 2022 yılına göre % -56 azalarak 704 milyon USD seviyesinde gerçekleşmiştir.
  • Ocak-Mart 2024 döneminde ise toplam ithalatımız 2023 yılındaki aynı döneme göre % -31,9 azalarak 245 milyon USD seviyesinde gerçekleşmiştir. (2024 yılı sonu ithalatımızın 0,98 milyar USD’ye ulaşması öngörülmektedir.)

Paslanmaz çelik ürünlerinde mevcut gümrük vergisinin yükseltilmesiyle birlikte; İhtiyaç duyulan paslanmaz çelik ürün arzının ülkemizde mevcut olmaması ve kalite, maliyet, hızlı termin gibi avantajları sebebiyle bu ürünleri diğer ülkelerden temin etmek zorunda olan, ürün gamı yetersiz, termin süreleri uzun ve yüksek gümrük vergilerini ticari bir avantaj olarak kullanan tek bir firmaya mahkum ve muhtaç edilen, bu ürünleri kullanarak binlerce çeşit mamul üreten, yüksek oranda katma değer ve istihdam oluşturan, başta KOBİ’ler olmak üzere binlerce imalatçı, sanayici ve ihracatçı zarar görecek ve sektörün tamamına yakını aleyhine haksız bir rekabet ortamı söz konusu olacaktır.

GEEM Derneği sektörel üye profilimiz içinde yer alan, paslanmaz çelik kullanıcısı evsel kullanım sahası dahilinde Mutfak Eşyaları (Çatal-kaşık, evyeler, tencere-tavalar, bıçaklar, küçük ev aletleri ve beyaz eşya parçaları vb.) üretimi ve ticareti yapan firmalarımızın, ülkemizde üretimi olmayan bir sanayi girdisinin, dünya fiyatlarının çok üstünde mal olmasına yol açan yüksek gümrük vergisi uygulamasının bir kez daha tekrarlanmaması, onbinlerce kişilik istihdam oluşturan, farklı sektörlerde paslanmaz çelik kullanıcısı yüzlerce firmanın faaliyetlerini sonlandırmasına sebep olacak risklere yol açılmaması adına hayati önem taşımaktadır.

Bu gerçekler ışığında, sektörün geleceği için paslanmaz çelik ürünlerinde gümrük vergisinin düşük seviyelerde tutulması, ülkemizin paslanmaz çelik sektörü adına büyük bir gerekliliktir.

GEEM Derneği olarak, tüm sektör temsilcilerine ve basın mensuplarına teşekkür ediyor konuşmamı Pir Sultan Abdal’ın dizeleriyle sonlandırıyorum.

Demiri demirle dövdüler; biri sıcak biri soğuktu.

İnsanı insanla kırdılar; biri aç biri toktu. –

Pir Sultan Abdal